Teksten N.H.M. Tummers


Teksten vanaf 1946 zullen hier voortdurend aangevuld worden. Zowel concepten als gepubliceerde teksten. Het vertoog is van meet af aan belangrijk voor Tummers. Van analyse tot aanklacht, van poëzie tot dringend staccato en prangende vragen aan beleidsmakers, ook toen hij er zelf een was. De eerste tekst die hier gepresenteerd wordt, schrijft hij als hij nog maar net is begonnen aan de Middelbare kunstnijverheidsschool in Maastricht. Hij behandelt de verstrekkende inspiratie van de dichtkunst en noemt haar de hoogste kunst.

Niek Colla (Nic. Tummers), Door de deur met vergulde klink, conceptartikel voor ZuidenWind, mei 1946. Marsman, Paul Eluard, Rimbaud, Karel Leroux, Georgia O’Keefe, Gorris en Van Leeuwen, Marc Chagall, Kolbe, Thorack, Czaky, Prikker worden genoemd. ‘De deur met de vergulde klink’ is ‘de deur die ’t vertrek der dichtkunst opent … zij is de kunst die inspireert … omdat de poëzie abstract is …’

Niek Colla (Nic. Tummers), Over het werk van wijlen de kunstschilder Jos A. Postmes, causerie Regionale Omroep Zuid, 25 juni 1948.

Nic. Tummers, Tussen de ruïnes van Berlijn groeide een stadsdeel als een groots monument. “Interbau” één grote retrospectieve synthese der kunsten. Artikel met tekeningen van Tummers, De Nieuwe Limburger, 4 oktober 1957.

“Hier wordt een synthese tot stand gebracht: een samenstelling van ruimte beeldende elementen die tot een gezamenlijke uitdrukking van ruimtelijke bewustwording èn vrijheid komen door een supra-nationale samenwerking.”

Nic. Tummers, Le Corbusier exposeert op de “Interbau” te Berlijn. Werk van 70-jarige meester. Limburgs Dagblad, 9 oktober 1957.

Nic. Tummers, Limburgse beeldhouwer gast van Henry Moore, mijnwerkerszoon, onderwijzer, beeldhouwer, eredoctor. Artikel in Limburgse krant, augustus 1958.

Nic. Tummers, Koning in de marge, redevoering voor een protestvergadering van de Limburgse Kunstenaarsvereniging, voorjaar 1959. Tummers refereert aan L’Homme Revolté van Camus. Hij bekent op pagina 7 dat de poëziepamfletten van Galerie Zuid beter niet de “marge-reeks” hadden kunnen heten.

Nic. Tummers, Waarom zou Alberto Giacometti de eerste Kretaan zonder ruimtevrees zijn? Mei 1959

Nic. Tummers, Dagboekje van een Amerikaanse trip. (met gedachten over een historische trap) 1959.

Nic. Tummers, Situering van Heerlens shopping- en cultureel centrum onbevredigend. Stedebouw wordt niet alleen bepaald door de economische sfeer. De Nieuwe Limburger, 4 september 1966.