Over U.S-R.

In 1966 start Nic. Tummers zijn Universiteit van de Socio-Ruimte als onderdeel van een doc-coöp (zie bijgaande tekening uit dat jaar). De uitvalsbasis bevindt zich aan de Valkenburgerweg 149 in Heerlen. In het vierde nummer van de New Babylon Informatief (cataloguskrant bij  presentaties van Constant Nieuwenhuys) op de Biënnale van Venetië in 1966 meldt Tummers in een artikel de oprichting van de U.S-R.


Rond 1970 dreigt een conflict met de gemeente Heerlen een einde te maken aan de behuizing van dit initiatief. Intussen heeft het documentatiecentrum zodanige proporties aangenomen dat niemand minder dan Cornelis van Eesteren het nodig vindt per express een brief aan de gemeente Heerlen te schrijven dat er niet lichtzinnig met het onderdak voor een dergelijk belangwekkend documentatiecentrum mag worden omgesprongen.

De U.S-R. vindt in 1972 een nieuwe plek op Schoolstraat 1 en blijft daar tot december 2016. Vijftig jaar lang bezoeken studenten, architecten, politici en andere collega’s de Universiteit voor informatie en inspiratie. En nog steeds …..